به گزارش خبرگزاری حوزه، کتاب «تاریخ تمدن اندلس» اثر سید مرتضی حسینی در ۳۳۶ صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسید.
تصرف شبه جزیره عبری از رخدادهای بسیار مهم تاریخی در قرن اول هجری به حساب میآید، چرا که در این گوشه دنیا بود که نخستین حکومت اسلامی - عربی در قاره اروپا سر برآورد و اعراب آن را اندلس نام نهادند. اندلس نقش پُلی را ایفا کرد که فرهنگ اسلامی از طریق آن به کشورهای اروپای غربی راه یافت.
اثر حاضر به بررسی تأثیر تمدنی شرق اسلامی بر اندلس عصر اموی میپردازد. در اینکه تمدن اسلامی انتقال یافته از شرق اسلام و اندلس بر این سرزمین تأثیرگذار بوده و آن را یکی از جلوهگاههای تمدن اسلامی در جنوب اروپا قرار داده، تردیدی در میان تمدن پژوهان نیست؛ اما ابهام و جنبه نامعلوم این موضوع در قلمروها و ابعاد این تأثیرگذاری به صورت عینی و مشخص است. مسئله این پژوهش هم از این موضوع سرچشمه گرفته که تأثیر انتقال تمدن اسلامی از شرق جهان اسلام به اندلس و چه قلمروهایی بوده است.
در این اثر کوشیده شده از هر چند به صورت مختصر تا حدودی به تمام ابعاد تأثیرگذاری تمدن شرق اسلامی بر اندلس عصر اموی پرداخته شود، در حالی که در پژوهشها صورت گرفته هر کدام به بخشی از این تأثیرگذاری پرداخته شده است.
ساختار اثر
این اثر در ۵ فصل تدوین شده است و هر فصل به مقتضای ضرورت و اهمیت، شامل چند زیرفصل میشود. پس از بیان مقدمه در فصل اول به «وضعیت تمدنی اندلس تا پیش از برپایی دولت اموی» پرداخته شده است که شامل عصر گودها و عصر والیان میشود که به طور گذرا و خلاصه وضعیت تمدنی اندلس در این دو دوره و همچنین فتح اندلس به دست مسلمانان بررسی شده است.
فصل دوم کتاب که در حقیقت شروع اصلی پژوهش است، درباره «تأثیر سیاسی و اجتماعی شرق اسلامی بر اندلس عصر اموی» میباشد که به موضوعاتی مانند برپایی حکومت اموی اندلس، تشکیلات اداری و حکومتی اندلس، مذهب و زندگی اجتماعی در اندلس دوره حکومت امویان و تأثیرپذیری که از شرق اسلامی داشتهاند، پرداختهاند.
فصل سوم که در آن «تأثیر علمی و فرهنگی شرق اسلامی در اندلس عصر اموی» موضوع بررسی قرار گرفته، شامل نقش حاکمان اموی اندلس در انتقال علوم از شرق اسلامی به اندلس، علوم راه یافته به اندلس از شرق اسلامی، مراکز آموزشی اقتباس شده از شرق اسلامی در اندلس و تأثیر فرهنگ شرق اسلامی بر غیرمسلمانان اندلس است.
فصل چهارم به «تأثیر هنر و معماری شرق اسلامی در اندلس عصر اموی» پرداخته که شامل معماری شهرها، مساجد، گنبدهای رگهدار و هنر اسلامی در اندلس میشود.
در پنجمین و آخرین فصل از این اثر که «تأثیر اقتصادی شرق اسلامی بر اندلس عصر اموی» که شامل کشاورزی و آبیاری، صنعت، معادن، بازرگانی و تجارت میشود، بررسی شده است.
علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند به نشانی اینترنتی مؤسسه بوستان کتاب به این آدرس مراجعه کنند.
نظر شما